Иновативно училище

Електронен дневник

Закуска 1-4 клас

Електронен стол

Проект "Образование за утрешния ден"

Еразъм +

Проект "Равен достъп"

Проект "Равен достъп"

ОУ „Г. Бенковски“ спечели първо място в тазгодишния конкурс на Кроношпан „Мисли зелено“

ОУ „Георги Бенковски“ спечели първо място в тазгодишния конкурс на Кроношпан „Мисли зелено“. На тържествена церемония в изложбения център на компанията бяха наградени авторските екипи на разработките. Наградният чек от 3000 лева за първото място бе връчен на директора на ОУ „Г. Бенковски“ г-н Петко Георгиев от Доротея Янакиева – старши експерт в Община Бургас.

Второто място бе отредено на ОУ „Ал. Г. Коджакафалията“, а третото на СУ „Константин Петканов“. Това е второто отличие на нашето училище по проект „Мисли зелено“.

https://bg.kronospan-express.com/bg/think-green

„С действията си всеки един от нас трябва да опазва околната среда”- призова пред събралата се аудитория в залата експертът в дружеството Петър Дишков. Той бе категоричен, че през 2020 година депата ще бъдат закрити и фокусът ще бъде насочен върху рециклирането.

Темата на конкурса на Кроношпан за опазване на околната среда тази година бе „Рециклирам, защото обичам природата и моя роден град“. А идеята трябваше да бъде представена върху пано.

„Учениците от ОУ „Георги Бенковски“ успяха да впечатлят журито, от една страна, с идеята си да покажат „Дървото“ като символ на живота и източниците на дървесните отпадъци в нашето ежедневие, а от друга страна, с интегрирането на QR Code към своята инсталация “ - обясни Велина Караниколова Мениджър „Човешки Ресурси” „Кроношпан България” .

Директорът на ОУ „Георги Бенковски“ благодари за оказаната чест да бъдем фаворити в този конкурс. Той допълни, че се надява с този проект да изградим отговорно отношение у младите хора към опазване на околната среда и към суровината дървесина. Г-н Георгиев посочи основните цели на нашето участие в конкурса: повишаване осведомеността на учениците, техните родители и персонала на училището относно възможностите за рециклиране не само на хартия, пластмаса, стъкло и хранителни отпадъци, а и възможността от рециклиране на дървесина и дървесни отпадъци като част от отпадъците, генерирани в нашето ежедневие; намаляване на нерегламентираните сметища; превръщане на дървесните отпадъци в ресурси.

Ръководителят на екопроекта г-жа Деница Етова даде пояснения около визията и идеите, заложени в проекта.

„Нашият проект демонстрира правилния начин на действие в заобикалящата ни среда. След като старите и ненужни вече мебели биват изнесени навън, те трябва да бъдат извозени от специализиран превоз в депа за събиране на дървесина. От сметището дървесните отпадъци попадат в заводи, които ги преработват и превръщат в материал, който може да бъде използван повторно. Така той влиза като суровина в заводи, работещи с рециклиран материал за направата на нови продукти. Получената нова продукция влиза в търговската мрежа, а оттам се връща отново в нашите домове като напълно нов продукт.

Листата в короната на дървото представят целите и ползите от рециклирането на дървесните отпадъци и тяхното повторно използване.Материалите, които сме използвали за направата на нашето Пано, са естествени и годни за рециклиране. За изработване на дървото сме използвали истинска дървесна кора и клони. Останалите материали са хартия и картон. За да направим проекта още по-привлекателен и интригуващ, към Паното приложихме QR Code”.

Паното на нашето училище е разположено във фоайето на учебното заведение. Всеки желаещ може да го разгледа, както и да изслуша презентацията към проекта чрез QR Code.

Днешното награждаване в „Кроношпан” бе отразено и в медиите:
https://www.burgas-reporter.com/articles/34755…
https://www.burgasinfo.com/news/view/2/89469
http://www.faragency.bg/…/uchenitsi-ot-ou-georgi-benkovski…/
https://www.flagman.bg/article/188548
https://dariknews.bg/…/uchenici-ot-georgi-benkovski-spechel…
https://www.gramofona.com/…/uchenici-ot-ou-georgi-benkovski…
https://www.burgasnews.com/…/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b…/
http://www.burgasdnes.com/…/%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%…

Изложба "Мисли зелено"

 

        

Изложба „ Мисли зелено“

 

        Днес, 20.11.2017 г, учениците от ОУ „Г. Бенковски“ направиха изложба от предмети, изработени от отпадъчни материали. Експозицията е разположена във фоайето на училището и всеки, който желае, може да се наслади на прекрасните произведения. В тях учениците са вложили много труд, любов и старание. Придали са нов живот на ненужните отпадъчни материали.

 

        Днешната инициатива е част от дейностите, свързани с проекта „Мисли зелено“, чийто ръководител е г-жа М. Гошева. Посланието на представителната изложба е да живеем отговорно и да се грижим за местата, на които живеем, учим и спортуваме.

 

 

 

 

 

На посещение в Братово - Регионално депо за обработка на битови отпадъци

         

          Група ученици от ОУ “Георги Бенковски“ посетиха на 1 декември Регионално предприятие за третиране на отпадъци „Братово-Запад”, за да се запознаят с технологията на процеса компостиране и да видят инсталацията на регионалното депо.Инициативата е една от поредните по проект „Мисли зелено“, чийто ръководител е г-жа Милка Гошева.

          Децата бяха посрещнати от директора на общинското предприятие инж. Стефан Калчев и техническия ръководител инж. Цоню Дянков. С помощта на презентация главният еколог инж. Маринова запозна учениците с основните етапи на компостирането. По достъпен и интересен начин екологът задържа детското внимание и отговори на актуалните въпроси, които си задават подрастващите, а именно какво представлява разделното събиране; защо е необходимо да се прави; как да разделяме отпадъци и какво може децата да направят. На всички стана ясно, че материалите за компостиране са „зелени“ - обелките от плодове и зеленчуци, отпадъци от растения и цветя, окосена трева , зелени листа и „кафяви“ – сухи клонки и листа, пакетчета от чай и кафе, картони и черупки от яйца и др. Децата от своя страна пък разказаха за нашата станция за компостиране в училище.

 

          След презентацията техническият ръководител инж. Дянков и технологът на компоста инж. Костадинова показаха нагледно на малчуганите и по-големите ученици съоръжението за компостиране в двора на депото. Специалистите обясниха, че компостът допълва почвата с хранителни вещества и има противоерозионни качества. Така ползването му в земеделието гарантира подобряване почвената структура, подпомага отглеждането на здрави плодове и зеленчуци, повишава способността на почвата да задържа вода.