Две министерства отличиха два наши проекта за здравословен начин на живот сред подрастващите

    Проектите на ОУ „Георги Бенковски” - „Здравословно хранене и спорт - ключ към щастлив и пълноценен живот” и „Предай нататък здраве” спечелиха съответно второ и трето място в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” 2017/2018., който бе по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България. Официалната церемония по награждаването се състоя в столицата в началото на седмицата.

    „Щастлив съм, че сте част от поколение, което знае, че опазването на здравето е индивидуална отговорност. Като заразявате с вашия пример другите, помагате всички ние да живеем в едно по-здраво общество. Продължавайте да разказвате и показвате какво сте научили за ползите от здравословните храни и физическата активност. Бъдете пример за околните!“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на церемонията по награждаването.
    Ръководството на ОУ „Г. Бенковски” в лицето на директора г-н Петко Георгиев и зам. – директора г-жа Кръстина Комогорова получиха грамоти за отличените наши проекти лично от зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова и Ганя Христова – директор на Дирекция „Политики по околната среда“ в Министерството на околната среда и водите по време на официалната церемония в София. Връчени бяха и предметни награди – книги, енциклопедии, образователни дискове и топка.
   Проектът на нашето училище, спечелил второ място - „Здравословно хранене и спорт - ключ към щастлив и пълноценен живот”, е отличен за забележително и оригинално изпълнение от Министерството на образованието, а проектът „Предай нататък здраве” от Министерството на околната среда и водите.

   По първия проект в продължение на месеци работиха ученици от 5-ти и 6-ти клас под ръководството на г-жа Деница Етова. Благодарение на този проект нашите ученици се включиха в спортни прояви, велопоходи с родители, ролеви игри и презентации, с участието на експерти от РЗИ. При срещите си със здравните служители децата разбраха много полезни неща за здравословното хранене, както и за вредите от употребата на алкохол, цигари и енергийни напитки. И днес тези ученици продължават пламенно да защитават тезата, че здравословното хранене и спортът са ключът към щастлив и пълноценен живот.

   По втория ни отличен проект - „Предай нататък здраве” през изминалата учебна година работиха ученици от 1. клас под ръководството на г-жа Валентина Панайотова. В рамките на проекта малчуганите участваха в засаждането на дръвчета в училищния двор, в открит урок с беседа и занимателни игри на тема "Среща с гората”. Те се включиха и в маратон на витамините - подреждаха кошници с плодове и правиха плодови салати. Посетиха завод за захарни изделия. Там децата се запознаха с това как се правят здравословни бисквитки. И въпреки ежедневните изкушенията от лакомства първокласниците придобиха нови здравословни навици, които се надяваме да запазят и занапред.

   В тазгодишното издание на конкурса „Посланици на здравето” са участвали рекорден брой ученици - над 5 500 от I-ви до XII-ти клас от цялата страна, заедно с техните учители и родители, съобщиха от Министерството на здравеопазването.