Иновативно училище

Електронен дневник

Закуска 1-4 клас

Електронен стол

Проект "Образование за утрешния ден"

Проект "Равен достъп"

Проект "Равен достъп"

Две министерства отличиха два наши проекта за здравословен начин на живот сред подрастващите

    Проектите на ОУ „Георги Бенковски” - „Здравословно хранене и спорт - ключ към щастлив и пълноценен живот” и „Предай нататък здраве” спечелиха съответно второ и трето място в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” 2017/2018., който бе по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България. Официалната церемония по награждаването се състоя в столицата в началото на седмицата.

    „Щастлив съм, че сте част от поколение, което знае, че опазването на здравето е индивидуална отговорност. Като заразявате с вашия пример другите, помагате всички ние да живеем в едно по-здраво общество. Продължавайте да разказвате и показвате какво сте научили за ползите от здравословните храни и физическата активност. Бъдете пример за околните!“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на церемонията по награждаването.
    Ръководството на ОУ „Г. Бенковски” в лицето на директора г-н Петко Георгиев и зам. – директора г-жа Кръстина Комогорова получиха грамоти за отличените наши проекти лично от зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова и Ганя Христова – директор на Дирекция „Политики по околната среда“ в Министерството на околната среда и водите по време на официалната церемония в София. Връчени бяха и предметни награди – книги, енциклопедии, образователни дискове и топка.
   Проектът на нашето училище, спечелил второ място - „Здравословно хранене и спорт - ключ към щастлив и пълноценен живот”, е отличен за забележително и оригинално изпълнение от Министерството на образованието, а проектът „Предай нататък здраве” от Министерството на околната среда и водите.

   По първия проект в продължение на месеци работиха ученици от 5-ти и 6-ти клас под ръководството на г-жа Деница Етова. Благодарение на този проект нашите ученици се включиха в спортни прояви, велопоходи с родители, ролеви игри и презентации, с участието на експерти от РЗИ. При срещите си със здравните служители децата разбраха много полезни неща за здравословното хранене, както и за вредите от употребата на алкохол, цигари и енергийни напитки. И днес тези ученици продължават пламенно да защитават тезата, че здравословното хранене и спортът са ключът към щастлив и пълноценен живот.

   По втория ни отличен проект - „Предай нататък здраве” през изминалата учебна година работиха ученици от 1. клас под ръководството на г-жа Валентина Панайотова. В рамките на проекта малчуганите участваха в засаждането на дръвчета в училищния двор, в открит урок с беседа и занимателни игри на тема "Среща с гората”. Те се включиха и в маратон на витамините - подреждаха кошници с плодове и правиха плодови салати. Посетиха завод за захарни изделия. Там децата се запознаха с това как се правят здравословни бисквитки. И въпреки ежедневните изкушенията от лакомства първокласниците придобиха нови здравословни навици, които се надяваме да запазят и занапред.

   В тазгодишното издание на конкурса „Посланици на здравето” са участвали рекорден брой ученици - над 5 500 от I-ви до XII-ти клас от цялата страна, заедно с техните учители и родители, съобщиха от Министерството на здравеопазването.