Иновативно училище

Електронен дневник

Закуска 1-4 клас

Електронен стол

Проект "Образование за утрешния ден"

Еразъм +

Проект "Равен достъп"

Проект "Равен достъп"

В първия "Ден на четенето" в ОУ "Г. Бенковски"

Фондация "Четене", фондация "Детски книги" и сдружение "Книги и четене" поставиха началото на "Ден на четенето" в България. Инициативата се провежда в цялата страна и цели да насочи вниманието към четенето като възможност за развитието на грамотността.
Учениците от 4.А клас на ОУ „Г. Бенковски“ бяха на гости на децата от 2.в клас. Четвъртокласниците прочетоха интересни гатанки, а второкласниците ги запознаха с някои любопитни факти за планетата Земя и акулите.
В същото време учениците от 1. г клас се включиха в Деня на четенето в България под мотото "Четенето дава възможности!“ Мото, което има силата да донесе позитивната промяна за всички нас. След като се насладиха на част от патилата на двамата неразделни приятели - костенурката Повлекана и таралежа Бързоходко, децата нарисуваха своите любими приказни герои. 2. а клас четоха любими приказки и гатанки.
Учениците от 3. а клас гостуваха на децата от 1. а клас. Третокласниците прочетоха приказката ,,Дядо вади ряпа". Първокласниците с голямо желание и старание нарисуваха момент от тази любима приказка.
Интересно мина часът и в 5.б клас, посветен на 17 ноември-Ден на четенето. Посещението на училищната библиотека и обсъждането на текста за ползата от четенето убедиха петокласниците в това,че четенето дава възможност, каквото е и мотото на тазгодишната инициатива. Седмокласниците четоха стихове от Ботев в часа по занимания по интереси. Те се спряха на едни от най-вълнуващите произведения на гениалния поет, отразяващи най-значимата за нацията ни идея през Възраждането – борбата за свобода.
В Деня на четенето ученици от шестите класове представиха пред своите съученици книгите, които четат в момента. Децата показах разнородни интереси и предпочитания - класическа литература, енциклопедии, фентъзи романи, манга. Имаше книги и на български, и на английски, и на руски език. Част от децата представиха електронни книги. Друга част от шестокласниците в часа по история се запознаха с книгата на Пламен Павлов "Първите дами на Средновековна България"
"Книгите са като парашути. Няма особена полза от тях, когато ги държим неотворени." Книги отвориха в Деня на четенето и учениците от 3.б клас, които гостуваха на първокласниците от 1.б клас. Третокласниците прочетоха откъси от известни детски приказки, а малките ученици трябваше да познаят заглавията. След това съвсем импровизирано те представиха драматизация на любимата приказка "Дядо и ряпа".
4. в и 1. в клас заедно отбелязаха 17. ноември - Деня на четенето. Четоха, рисуваха илюстрации от приказки и танцуваха.
Нека четем всеки ден като необходимост, а не по задължение.