Moodle

Две министерства отличиха два наши проекта за здравословен начин на живот сред подрастващите

    Проектите на ОУ „Георги Бенковски” - „Здравословно хранене и спорт - ключ към щастлив и пълноценен живот” и „Предай нататък здраве” спечелиха съответно второ и трето място в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” 2017/2018., който бе по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България. Официалната церемония по награждаването се състоя в столицата в началото на седмицата.

    „Щастлив съм, че сте част от поколение, което знае, че опазването на здравето е индивидуална отговорност. Като заразявате с вашия пример другите, помагате всички ние да живеем в едно по-здраво общество. Продължавайте да разказвате и показвате какво сте научили за ползите от здравословните храни и физическата активност. Бъдете пример за околните!“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на церемонията по награждаването.
    Ръководството на ОУ „Г. Бенковски” в лицето на директора г-н Петко Георгиев и зам. – директора г-жа Кръстина Комогорова получиха грамоти за отличените наши проекти лично от зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова и Ганя Христова – директор на Дирекция „Политики по околната среда“ в Министерството на околната среда и водите по време на официалната церемония в София. Връчени бяха и предметни награди – книги, енциклопедии, образователни дискове и топка.
   Проектът на нашето училище, спечелил второ място - „Здравословно хранене и спорт - ключ към щастлив и пълноценен живот”, е отличен за забележително и оригинално изпълнение от Министерството на образованието, а проектът „Предай нататък здраве” от Министерството на околната среда и водите.

   По първия проект в продължение на месеци работиха ученици от 5-ти и 6-ти клас под ръководството на г-жа Деница Етова. Благодарение на този проект нашите ученици се включиха в спортни прояви, велопоходи с родители, ролеви игри и презентации, с участието на експерти от РЗИ. При срещите си със здравните служители децата разбраха много полезни неща за здравословното хранене, както и за вредите от употребата на алкохол, цигари и енергийни напитки. И днес тези ученици продължават пламенно да защитават тезата, че здравословното хранене и спортът са ключът към щастлив и пълноценен живот.

   По втория ни отличен проект - „Предай нататък здраве” през изминалата учебна година работиха ученици от 1. клас под ръководството на г-жа Валентина Панайотова. В рамките на проекта малчуганите участваха в засаждането на дръвчета в училищния двор, в открит урок с беседа и занимателни игри на тема "Среща с гората”. Те се включиха и в маратон на витамините - подреждаха кошници с плодове и правиха плодови салати. Посетиха завод за захарни изделия. Там децата се запознаха с това как се правят здравословни бисквитки. И въпреки ежедневните изкушенията от лакомства първокласниците придобиха нови здравословни навици, които се надяваме да запазят и занапред.

   В тазгодишното издание на конкурса „Посланици на здравето” са участвали рекорден брой ученици - над 5 500 от I-ви до XII-ти клас от цялата страна, заедно с техните учители и родители, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Един различен 15 юни, който развълнува всички...

Този юни тържеството по случай завършването на учебната година за V, VІ и VІІ клас в ОУ "Г. Бенковски" беше по-различно от други години. Това бе, защото седмокласниците сами измислиха сценария, подготвиха си думите и подредиха програмата. Те решиха да направят този жест към своите учители, за да им засвидетелстват своето уважение и признателност.

Попътен вятър, скъпи седмокласници! Бъдете и занапред амбициозни, устремени и добри! На всички ученици пожелаваме приятна лятна ваканция!

Един час с мама и тати в 1. клас

В края на учебната година родители на деца от 1. “а” клас разказаха за своите професии пред малчуганите . Инициативата „Един час с мама и тати” е да се покаже, че родителите са най-верните приятели на децата си.

Служител на Европейска институция стана „посланик за 2 дни“ в родното си училище ОУ "Георги Бенковски"

    Г-жа Димитрула Минкова – финансов администратор в Изпълнителната агенция за научни изследвания и иновации (Research Executive Agency) към Европейската комисия посети нашето училище на 7-ми и 8-ми юни. Г-жа Минкова е възпитаник на ОУ „Георги Бенковски”. Повод за визитата й в учебното заведение бе инициативата „Обратно на училище“ (Back to school). Презентацията, която тя представи пред учениците, обогати техните знания за Европейския съюз. Децата проявиха интерес и с голямо желание се включиха във викторина, посветена на Европа. Всеки клас бе разделен на отбори, а победителите получиха USB флаш във вид на гривна. Г-жа Димитрула Минкова подари и на всеки ученик занимателни рекламни материали, посветени на ЕС.Тя разказа за професионалния си опит и за избора си за европейска кариера.

    Ето какво сподели след посещението си в ОУ „Георги Бенковски” г-жа Димитрула Минкова:

   "Казвам се Димитрула Минкова и работя в Брюксел в Изпълнителната агенция за научни изследвания и иновации (Research Executive Agency) към Европейската комисия. Сертифициран одитор в публичния сектор съм и в момента работя като финансов администратор в агенцията. Възпитаник съм на Основно училище „Георги Бенковски“ и считам, че това прекрасно училище ми е дало много за изграждането ми като личност.

    Посетих любимото си училище на 7-ми и 8-ми юни 2018 година. Срещнах се с близо 160 ученици от V, VI и VII клас. Повод за срещата беше инициативата „Обратно на училище“ (Back to school), която дава възможност на учениците да получат познания за Европейския съюз. Служители на Европейските институции са „посланици за 1 ден“ в старото си училище и говорят за Европа и Европейския съюз, за личния си и професионален опит, за избора си на европейска кариера, за предизвикателствата и възможностите да живеят и работят извън граница.

   Инициативата „Обратно на училище“ е връщане обратно към корените си и чудесна възможност за среща с подрастващите, бъдещето на България, да се дискутира как членството ни в Европейския съюз засяга ежедневието ни. Това е възможност да се научи какво младите хора искат и очакват от Европа. Целта е да се стимулира любопитството на подрастващите към Европейския съюз.
В рамките на 6 учебни часа правих презентация за Европейския съюз, покриваща различни теми: Държави членки, символи, официални езици, исторически факти за ЕС, как ЕС образува и разходва бюджета си, институции на Европейския съюз, общ пазар, свободно движение, възможности за образование в чужбина и т.н. Децата проявиха жив интерес по темите, участваха с голямо желание във викторината на края на часа и демонстрираха много добри познания за Европейския съюз.

   За мен срещата с децата от моето училище ще остане незабравима. Възхитих се на ентусиазма на ръководството на училището, на професионализма им, на желанието им да обогатяват знанията на възпитаниците си и да модернизират учебната база. Искам да изкажа специални благодарности на директора, г-н Петко Георгиев, за оказаната помощ и подкрепа за осъществяване на инициативата „Обратно на училище“."

    От своя страна ръководството на ОУ „Г. Бенковски” пожела на г-жа Минкова крепко здраве, за да продължи да развива своя професионален потенциал в сърцето на Европа и със своята работа да прославя името на България и Бургас.

Baner1
baner2
baner3