Един час с мама и тати в 1. клас

В края на учебната година родители на деца от 1. “а” клас разказаха за своите професии пред малчуганите . Инициативата „Един час с мама и тати” е да се покаже, че родителите са най-верните приятели на децата си.

Служител на Европейска институция стана „посланик за 2 дни“ в родното си училище ОУ "Георги Бенковски"

    Г-жа Димитрула Минкова – финансов администратор в Изпълнителната агенция за научни изследвания и иновации (Research Executive Agency) към Европейската комисия посети нашето училище на 7-ми и 8-ми юни. Г-жа Минкова е възпитаник на ОУ „Георги Бенковски”. Повод за визитата й в учебното заведение бе инициативата „Обратно на училище“ (Back to school). Презентацията, която тя представи пред учениците, обогати техните знания за Европейския съюз. Децата проявиха интерес и с голямо желание се включиха във викторина, посветена на Европа. Всеки клас бе разделен на отбори, а победителите получиха USB флаш във вид на гривна. Г-жа Димитрула Минкова подари и на всеки ученик занимателни рекламни материали, посветени на ЕС.Тя разказа за професионалния си опит и за избора си за европейска кариера.

    Ето какво сподели след посещението си в ОУ „Георги Бенковски” г-жа Димитрула Минкова:

   "Казвам се Димитрула Минкова и работя в Брюксел в Изпълнителната агенция за научни изследвания и иновации (Research Executive Agency) към Европейската комисия. Сертифициран одитор в публичния сектор съм и в момента работя като финансов администратор в агенцията. Възпитаник съм на Основно училище „Георги Бенковски“ и считам, че това прекрасно училище ми е дало много за изграждането ми като личност.

    Посетих любимото си училище на 7-ми и 8-ми юни 2018 година. Срещнах се с близо 160 ученици от V, VI и VII клас. Повод за срещата беше инициативата „Обратно на училище“ (Back to school), която дава възможност на учениците да получат познания за Европейския съюз. Служители на Европейските институции са „посланици за 1 ден“ в старото си училище и говорят за Европа и Европейския съюз, за личния си и професионален опит, за избора си на европейска кариера, за предизвикателствата и възможностите да живеят и работят извън граница.

   Инициативата „Обратно на училище“ е връщане обратно към корените си и чудесна възможност за среща с подрастващите, бъдещето на България, да се дискутира как членството ни в Европейския съюз засяга ежедневието ни. Това е възможност да се научи какво младите хора искат и очакват от Европа. Целта е да се стимулира любопитството на подрастващите към Европейския съюз.
В рамките на 6 учебни часа правих презентация за Европейския съюз, покриваща различни теми: Държави членки, символи, официални езици, исторически факти за ЕС, как ЕС образува и разходва бюджета си, институции на Европейския съюз, общ пазар, свободно движение, възможности за образование в чужбина и т.н. Децата проявиха жив интерес по темите, участваха с голямо желание във викторината на края на часа и демонстрираха много добри познания за Европейския съюз.

   За мен срещата с децата от моето училище ще остане незабравима. Възхитих се на ентусиазма на ръководството на училището, на професионализма им, на желанието им да обогатяват знанията на възпитаниците си и да модернизират учебната база. Искам да изкажа специални благодарности на директора, г-н Петко Георгиев, за оказаната помощ и подкрепа за осъществяване на инициативата „Обратно на училище“."

    От своя страна ръководството на ОУ „Г. Бенковски” пожела на г-жа Минкова крепко здраве, за да продължи да развива своя професионален потенциал в сърцето на Европа и със своята работа да прославя името на България и Бургас.

Наградиха наши деца от конкурса "Шарено петле"

Мелиса Богова от ІІІ „б” клас спечели със своята творба първо място в нейната възрастова група в Националния конкурс за детска рисунка „Шарено петле”. Жанрът, в който се изяви Мелиса, е живопис. Темата на конкурса, организиран от РУО Бургас, Община Средец и Общински детски комплекс Средец, бе : „Странджа-зелената врата на Европа”. Грамота за участие в надпреварата получи и Даниела Генова от ІІ „а” клас.

Целта на конкурса е откриването и насърчаването на млади таланти, от детските градини, училищата, школи и други извънкласни форми на обучение в областта на изобразителното, приложното и театралното изкуство, съобщиха организаторите.

Браво, момичета! Не спирайте да творите!

На вниманието на седмокласниците и техните родители

Учениците от VІІ клас в присъствието на родител /настойник/ могат да се запознаят с проверените си и оценени изпитни работи от НВО по математика и БЕЛ на следните дати в ОУ "В. Априлов". Изпитните работи по изобразително изкуство ще могат да се видят в СУ "Св. Св. Кирил и Методий".  Резултатите от НВО по математика и БЕЛ ще бъдат обявени на 6 юни.

Станахме втори в Бургас в състезание по биоразнообразие

Отборът на ОУ „Георги Бенковски” стана втори сред бургаските училища на седмото поред състезание за купата на Природонаучен музей Бургас. Мотото на състезанието тази година бе: „Биоразнообразието - какво знаем за него”. Нашият отбор, воден от г-жа Таня Колева, учител по природни науки, се пребори с всички ребуси в състезанието и достигна удовлетворен до крайната цел.

Шестокласниците Слави Николов и Катерина Йорданова и седмокласниците Тереза Манолова и Алмира Абишева показаха оригинално мислене и задълбочени знания по темите, свързани с биоразнообразието. По време на турнира учениците от различните училища сравниха знанията си в областта на биологията и екологията. Състезанието се проведе в Експоцентър Флора.

Поздравления за Алмира, Тереза, Катерина и Слави!

Baner1
baner2
baner3