Електронен дневник

Уча.се

Moodle

На 1 ноември се вглеждаме към най-светлите имена на българското духовно минало

Учениците от 5. „б” клас заедно със своя класен ръководител и учител по история и цивилизация г-жа Зенгинова изнесоха пред ръководството на училището, учители и съученици открит урок, посветен на 1 ноември- Ден на народните будители.

Децата бяха подготвили доклади за книжовници, просветители и революционери, които през 19 век с перото и словото изградиха духовните ценности и националното самосъзнание на българите и разбудиха българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет.

На 1 ноември се вглеждаме към най-светлите имена на българското духовно минало, а именно към създателя на „История славянобългарска“ Пайсий Хиляндарски , към бележития възрожденски писател Софроний Врачански, към Васил Априлов – помогнал да се построи първото българско светско училище в Габрово, Петър Берон – авторът на „Рибния буквар“, дал европейски вид на нашето образование, Христо Ботев – национален герой, революционер, поет и публицист, оставил след себе си велики стихотворения като „На прощаване“, „Хайдути“, „Хаджи Димитър“, „Обесването на Васил Левски“, Димитър и Константин Миладинови – възрожденски патриоти и учители, събрали в сборници много народни песни, пословици и обичаи, Добри Чинтулов – човекът, създал текстовете на „Стани, стани, юнак балкански“, „Вятър ечи, Балкан стене“, „Къде си, вярна ти, любов народна?“, Васил Левски, чиято отдаденост и саможертва в името на свободата е най-силното човешко качество, Георги Бенковски, патрон на нашето училище, съчетаващ в себе си всички черти, типични за онази отминала и бурна за българския народ възрожденска епоха, Любен Каравелов, допринесъл съществено за развитието на обществената мисъл през Възраждането, Неофит Рилски –продължител на идеята за превръщането на българското образование в светско.

В края на открития урок г-жа Зенгинова разказа за великите предприемачи и възрожденци- Евлоги и Христо Георгиеви. Двамата подкрепят с материални средства множество училища, читалища, църкви, редица дружества и обществени организации.Редовно издържат стипендианти, отпускат помощи на ученици и студенти за следване в реномирани учебни заведения. През 1896 година Евлоги Георгиев подарява на българската държава голяма парична сума за построяването на нова сграда на висшето училище в София и предоставя парцел в центъра на столицата. И днес пред фасадата на Ректората на Софийския университет можем да видим внушителните бронзови фигури на Евлоги и Христо Георгиеви. Братята от Карлово, за които образованието е било най-големият приоритет.

 

Златни футболисти

С две победи ни зарадваха нашите футболисти в Общинското първенство по футбол за ученици 5-7 клас. Браво, момчета!!! Поздравления, г-жо Желязкова!!!

В навечерието на Деня на народните будители седмокласници доказаха, че "България е жива"

Открит урок на тема „България е жива”, посветен на 1 ноември – Ден на народните будители, изнесоха пред родители, учители и гости учениците от 7. „б” клас, с класен ръководител и учител по БЕЛ г-жа Янка Вълканова.

Откритият урок включваше презентации, изготвени от ученици, за известни и по-малко известни народни будители, викторина и етюд от пиесата „Бълхи” на Нели Арнаудова, под режисурата на талантливата седмокласничка Анастасия Караганчева. Бурните аплодисменти към 13-годишните актьори в края на пиесата бяха напълно заслужени.

Интересен момент по време на викторината бе тълкуването на Заветите на будителите и разпознаването чрез цитати на автори, заели се с нелеката задача да пробудят българския народ през 19. век. След вербалното състезание всички участници получиха грамоти, а целият клас и свитъци със Заветите.

 

Приз за наша ученичка от национален консурс за рисунка

Със своята рисунка "Капитанът" Радостина Димова от 4 "В" клас спечели втора награда в Националния конкурс за детска рисунка "Морето не е за една ваканция". Това е поредно отличие за талантливата художничка и още една награда във вече богатата колекция на ОУ "Георги Бенковски ".

Успех на всички талантливи художници от школата по изобразително изкуство в училището!

 

Учители и ученици на ОУ "Г. Бенковски" наблюдаваха иновативни педагогически практики в карловското СУ „В. Левски“

Учители и ученици от ОУ „Георги Бенковски“ от 23.10.2019 г. до 25.10.2019 г. бяха на посещение в СУ „Васил Левски“, гр. Карлово по повод обмен на иновационни практики по НП „Иновации в действие“.

Те наблюдаваха изнесено занятие в детския отдел на Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ с ученици от 2-ри клас с учител Елена Куртева по проектно-базирано обучение.

Представителите на нашето училище присъстваха и на открит урок по математика на ученици от 7В и 7Г клас, който съчета в себе си математика и спортно ориентиране. Урокът бе проведен пред паметника на Васил Левски. В него взеха участие и нашите ученици, които се представиха достойно. По-късно през деня те участваха и в иновативните часове „Основи на програмирането 5. и 6. клас“ с г-жа Ирина Найденова и с г-жа Ирена Арабаджиева.

В организирания семинар на тема „Обмяна на иновативни практики“ нашето училище представи кратка презентация , с която запозна колегите от Карлово с материално-техническата ни база и с иновативните ни програми, благодарение на които от тази учебна година, 2019-2020 г., е Иновативно училище. От своя страна, колегите ни представиха техните иновации, в които участват ученици от 5-ти и 6-ти клас.
Домакините бяха подготвили богата образователно-развлекателна програма, включваща посещение на Историческия музей, къщата-музей на Васил Левски, Патевата къща, Бухаловия хан, къщата на Райно Попович, където децата имаха възможност да изработят сами свитъци, направени на печатна преса, която е на над 100 години.

През целия престой в Карлово нашите ученици бяха в компанията на свои съученици от карловското училище, с които изградиха приятелски отношения.

Ръководството на ОУ „Георги Бенковски“ изразява своята най-искрена благодарност към директора г-жа Мариана Манчева и целия колектив на СУ “Васил Левски“, гр. Карлово за възможността да наблюдават иновативни педагогически практики, за интересния , поучителен, образователен и изключително приятен прием.

До близки срещи, колеги.

Baner1
baner2
baner3