Медали от зимния кръг на "Математика без граници"

       Един златен, три сребърни и 13 бронзови медала за наши ученици от зимния кръг на "Математика без граници"

       Валентин Митев от ІV „б” клас отново показа изключителни знания и спечели златен медал от зимния кръг на турнира „Математика без граници”. Със сребърни медали от състезанието са Борислав Близнаков от І „б” клас, Анелия Пенчева от ІІ „а” клас и Калоян Терзиев от ІІ „а” клас.

      Бронзовите медалисти от ОУ „Г. Бенковски” са 13. Това са: Ангел Недев от І „а”, Пламен Колев І „а”, Мая Дончева от І „а”, Асен Аргиров от І „б” , Сияна Петкова от І „б”, Петър Донев І „б”, Тодор Митев І „б”, Даниела Генова ІІ „а” , Виктор Тодоров ІІ „б”, Александра Варламова ІІ „б”, Дарина Симеонова ІІ „б”, Николай Стойнов от ІІ „в” и Мария Георгиева ІІІ „б” клас.

       Честито на победителите в математическата надпревара! Гордеем се с вас, деца!

Първокласничката Дария Близнакова с медал от международен турнир

 

     

     Дария Близнакова от І „б” клас донесе бронзов медал от Международния турнир по художествена гимнастика за купа „Берое“. В състезанието участваха близо 400 грации от страната и чужбина. Българското участие бе представено от 36 клуба.

      Честито, Дария! Желаем ти още много спортни успехи!

 

На посещение в хлебозавода

 

         

    Учениците от 1"б" клас посетиха хлебозавода в Бургас. Там те се запознаха с производство на хляб с брашно от лимец и закваска от лимец, която престоява 12 часа. Разказаха на децата за ценните и полезни качества на тази зърнена култура. Хапнаха готов вече хляб, а накрая раздадоха сандвичи на всички - с два вида пълнозърнест хляб.

 

    Децата останаха доволни от посещението 🙂

 

    Това посещение е част от проекта „Посланици на здравето“ , в който учениците от 1"б" клас участват под ръководството на г-жа Панайотова, която е и техен класен ръководител.

 

    В рамките на проекта на децата им предстоят още много интересни преживявания, свързани със здравословния начин на живот.

  

 

 

Седмокласници и културата на народите от Азия

   

 
      В часовете по география и икономика тази седмица седмокласници представиха културата на народи от най-големия континент в света - Азия.

     Облечени в традиционни индийски носии, Тереза и Павлина от VІІ „б” клас презентираха Индия- страната, която е родното място на две от основните религии – индуизъм и будизъм. Споменат бе фактът,че Индия е известна като страна на несметни богатства и крайна бедност. Тя е родното място на играта на шах, на йогата и на пластичните операции.Към екипа на Тереза и Павлина се включиха и Георги, и Атанас.

     Използвайки съвременните технологии, Алмира представи родния си Казахстан. От нейния разказ учениците разбраха не само за природата на Казахстан, но и за бита и културата на тамошното население. В Казахстан виреят около 36 вида диви лалета, като те са често срещан мотив в народното изкуство. Най-старият фестивал на хората от изтока ,Науръз , все още се отбелязва именно там. Алмира разказа и за казахстанската сватба. Самата тя бе облечена в народна носия.

     Николай и Антонио от VІІ „а” клас представиха една от най-развитите в туристическо отношение страни в света – Тайланд. Пълното официално име на столицата Банкок, наречена още „градът на ангелите”, на тайландски съдържа повече от 160 букви. Според някои източници това е най-дългото име на населено място в света.

    Калина презентира Индия- земята на храмове и светилища, като акцентира на част от характерните традиции на тази страна, позовавайки се на лични впечатления на нейни приятели, живели там. Особено внимание Калина обърна на едно от чудесата на света – изумителния Тадж Махал в Агра.

     Василена и Ема запознаха класа с необятната Русия, чиято по-голяма част се намира в континента Азия. 
Интересен акцент в тяхното представяне бе изпълнението на руска песен.

      Точката в часа на VІІ „а” клас поставиха Силвана и Катрин с интересен поглед към Саудитска Арабия и свещеното място за мюсюлманите – Мека.

      В края на часовете всички ученици опитаха традиционни ястия от презентираните държави. Предстои представяне на японската култура.

   

 

Престижно класиране на нашите момчета за купата на СФК "Св. Никола" , ЗИМА 2018

 

     

       Престижно класиране на нашите момчета за купата на СФК „Св. Никола”, ЗИМА 2018

 

       След вчерашното отлично представяне в зала „Никола Станчев”, днес също започнахме с победа. Нашата футболна мощ изпитаха футболистите на ОУ „Найден Геров” . Мачът завърши с класическия резултат 3:0. Над всички в срещата бяха Димитър Баев 5.а клас, отбелязал два от головете, и Григор Симеонов, добавил третото попадение. На обичайното си високо равнище се представи капитанът на нашия тим Георги Бачев 7. "б", който умело направляваше действията на тима както в защита, така и в нападение. Тази победа ни прати на полуфинал. Там се изправихме срещу силния отбор на СОУ „Димчо Дебелянов”. Въпреки сърцатата игра, отборът загуби с 4:1. Голът за отбора на „Бенковски” отбеляза Георги Бачев след виртуозно изпълнение на пряк свободен удар. Изключителен на вратата беше Атанас Георгиев 7.”б”, който до последно отчайваше съперника с блестящите си намеси на вратата.

 

        Последва среща за 3-то и 4-то място с ОУ „П.Р. Славейков”. За съжаление, след равностойна игра последва нова загуба.

 

       Напускаме турнира с високо вдигната глава и с чувството за пълно себераздаване на терена.

 

Браво, момчета! Поздравления и за водача на тима г-жа Теодора Желязкова!

    

 

Baner1
baner2
baner3