Moodle

Поздравителен адрес от проф. д-р Севдалина Турманова заместник - областен управител на област Бургас по повод Деня на народните будители

Уважаеми учители, 

Поздравявам Ви по повод Деня на народните будители - възродителите на българския дух и просветителите на българската духовност. 

Това се казва в поздравителен адрес от проф. д-р Севдалина Турманова заместник-областен управител на област Бургас

Целия поздравителен адрес може да видите тук

Поздравителен адрес от инж. Виолета Илиева - началник на РУО Бургас по повод Деня на народните будители

     Първи ноември е денят, в който прекланяме глава пред святото дело на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Денят на будителите е символ на неувяхващата вяра в силата на знанието и науката. Това се казва в поздравителен адрес от началника на РУО Бургас-инж. Виолета Илиева до директорите на училища и детски градини, учителите и учениците.

Целия поздравителен адрес може да видите тук

 

Отново отличия за наши малки художници

Радостина Димова от III В кл. е с отличена рисунка за екологично виждане в III Национален конкурс "Моята невероятна ваканция" с награда от партньорите в организацията РИОСВ-Бургас/първата рисунка/.

Талантливата Даниела Генова от III A кл. е отличена в престижния бургаски конкурс "Морето не е за една ваканция" с поощрителна награда/втората рисунка/. В конкурса участваха над 320 рисунки от града и страната и това отличие е истинско признание за таланта на малката художничка!

И двете деца развиват своя талант в рисувалня "Елфина".

Браво, момичета!
Успех и занапред!

Опасностите, които крие интернет, и начините за предпазване от тях

     Опасностите, които крие интернет, и начините за предпазване от тях, това обсъдиха на среща учениците от VІ „а” клас със Сабина Петрова - инспектор ДПС от Пето РПУ Бургас. Децата разбраха, че на първо място трябва те самите да се предпазват, като внимават какви снимки качват в интернет и с кого си общуват в интернет пространството. Полицейският инспектор посъветва още учениците да пазят личните си данни както своите, така и на семейството си. Ако все пак се случи да станат обект на кибератака или изнудване, веднага да потърсят съдействие от по-възрастен човек, на когото имат доверие- родител, учител.”В никакъв случай децата не трябва сами да се опитват да решават проблеми от такова естество”, заключи Сабина Петрова.

"ЗАВЕТЪТ"

Заветът” – открит урок, посветен на Деня на народните будители – 1 ноември

 

Учениците от VІ “б” клас на ОУ „Георги Бенковски” участваха в урок - спектакъл „ ЗАВЕТЪТ“, посветен на Деня на народните будители – 1 ноември.  Гост на открития урок бе старши експерт по български език и литература в РУО Бургас  г-жа Венета Иванова. Поканата за гостуване уважиха родители и учители.

Шестокласниците изнесоха музикално-поетична програма и дискутираха върху въпросите: КОИ ХОРА НАРИЧАМЕ БУДИТЕЛИ?  И С КАКВО СА ИЗВЕСТНИ ?

Децата сами стигнаха до извода, че будителите са хора, които показват на другите как да се гордеят с историята и културата на народа си  и че народът е нарекъл будители не само тези, които през епохата на робството са сеели просвета и култура, но и борците за свобода, които с оръжие в ръка и с огнено слово са го будели през вековете.

От презентационния материал стана ясно,  че преди да бъдат идеолози, писатели, езиковеди, фолклористи, народните будители  са били учители, защото са съзнавали, че „слепи и глухи” са народите без образование. Будители са и множеството монаси, обучавали българските азбукарчета на четмо и писмо в килийните училища, и светски образовани патриоти, привнесли идеите на Ренесанса в поробената ни родина. Те са тези, които са ни водили с кръст, с перо или със сабя през суровите изпитания на времето.

Урок - спектакъл „ЗАВЕТЪТ” бе подготвен от учителя по български език и литература г-жа Янка Вълканова и реализиран съвместно с нейните ученици.

 

Baner1
baner2
baner3