Електронен дневник

Уча.се

Moodle

Шестокласничка в ролята на летописец от времето на кръстоносните походи

Шестокласничката Марта Семерньова представи пред съучениците си своя уникален исторически проект – ценни летописни документи, даден като домашна работа по история и цивилизация. Марта е приела ролята на летописец, който представя кръстоносните походи и завладяването на Константинопол през своя поглед в три, изработени от нея, свитъка. В тях се разказва за завладяването на Византийската столица от кръстоносците през 1204 година, за чудесата, които среща на Босфора, за църквата Св. Неделя, за Хиподрума и за животните, които вижда в двора на византийския император.

Проектът е изпълнен изключително прецизно и с отношение към историята, вложена е творческа мисъл и интересен подход, който да прикове вниманието на децата.

Ето какво казва историята за това събитие:

На 8 април 1204 г. кръстоносната армия провежда първата атака на Константинопол. Тя е отбита от решителното мъжество на варягите (норманите) и столичния гарнизон под личното ръководство на императора. На 12 април започва втората атака. Този път отбраната на града се пропуква. Резервните войски, с които императорът се намира на един от площадите в северозападната част на града, при вида на обкованите в желязо рицари, веднага се разпръскват. Кръстоносците завземат Влахернския дворец. Необятният град стои пред тях все още застрашителен и пълен с изненади. Алексий V загубва всякаква надежда. В нощта на 12 срещу 13 април той тайно напуска столицата. Същата нощ за василевс е избран Теодор Ласкарис, но положението е толкова безнадеждно, че сутринта на 13 април, когато първите кръстоносни отделения се показват пред църквата “ Св. София“, на него не му остава нищо друго освен да търси безопасност на азиатския бряг на Босфора. В Константинопол сред пламъци и кръв се разиграва последният акт от трагедията, започнала 20 години по-рано. Величествената столица на Изтока лежи в пепелища пред краката на победителите.

Първият латински император Балдуин се настанява в Големия императорски дворец, а дворецът във Влахерните е взет от неговия брат Анри. Храмът Св. София става седалище на новоизбрания латински патриарх венецианецът Тома Морозини. По разпореждане на папата Инокентий ІІІ, той поставя множество свещеници, които признават върховенството на папата, макар че много църкви и манастири запазват православните си свещеници.

По онова време Константинопол е уникален град. Император Константин го създава почти 900 г. по-рано. С влизането на кръстоносците в него последва най-пагубното унищожаване на ценности в историята на човечеството, което съвпада с огромен пожар, унищожил две трети от сградите. Най-маловажната част от пораженията е разграбването на тонове злато и сребро. Несравнимо по-съдбоносно е унищожаването на безброй светини, чудотворни икони, св. мощи, златни олтари, ръкописи, произведения на изкуството, архиви, документи…

/свалено от интернет/

Видяна през очите на кръстоносците, историята на това събитие навярно изглежда по друг начин. И в това е магията на науката ИСТОРИЯ.От нас зависи какво и колко искаме да прочетем!

 

Очакваме вашия фаворит за кукерска маска и тематична рисунка

Изключително интересни кукерски маски и тематични рисунки, изработени от наши ученици, са изложени във фоайето на училището. Малките художници са вложили в творбите си много творчество и символика. Рисунките участват в конкурс, организиран от Училищния ученически съвет. Вече е поставена кутия, в която всеки може да пусне своя вот за избраната от него творба. Победителите ще бъдат обявени на 7 март. Очакваме вашата активност!

Община Бургас с празнична програма по повод 3 март

В официално писмо до директорите на бургаски училища зам.-кметът по  „Култура и образование”  в Община Бургас Йорданка Ананиева кани бургаските ученици и техните родители на организираните от Община Бургас прояви по повод Националния празник  на Република България – 3 март.

Покана

Празничната програма започва с откриването на  изложба под мотото  „Освобождение” с картини от фонда на БХГ „Петко Задгорски”. Изложбата ще бъде открита  от  17 часа  на 28 февруари в галерия „Георги Баев”. Час по-късно в зала „Георги Баев” в Морското казино  проф. Пламен Павлов ще представи „Васил Левски- другото име на свободата”.

Ето и останалите прояви, посветени на Освобождението.

 

 

Не на насилието в училище!

Учениците от ОУ „Георги Бенковски”  казаха „НЕ НА НАСИЛИЕТО В УЧИЛИЩЕ!” . Всяка година в последната сряда на февруари се отбелязва Денят за борба с тормоза в училище, познат още като Ден на розовата фланелка. „Нека бъдем по-добри и да покажем, че можем да бъдем приятели”- е посланието на нашите възпитаници.

Розовият цвят на блузките, които момчетата и момичетата облякоха, символизира тяхната позиция и неприемане на тормоза в училище, както е и знак на съпричастност с децата, които са жертва на насилие в учебните заведения.

Децата от 4.”а” клас влязоха в нетипични роли на герои от приказки. По време на ролева игра, организирана и проведена от психолога на училището-Десислава Радева, четвъртокласниците споделиха своите впечатления от това как са се почувствали в ролите, които им бяха отредени чрез жребий. Учениците сами стигнаха до извода, че насилието е нещо лошо, повечето от тях го нарекоха „странно” и споделиха, че им е било неприятно да са в ролята както на жертва, така и на агресор.

Световната инициатива Ден на розовата фланелка започва като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия (Central Kings Rural High School). Тогава събитието е организирано от двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс. В България фондация „Човек Плюс” популяризира провеждането на този ден през 2012 г. В ОУ „Георги Бенковски” инициативата се провежда за поредна година.

 

Второкласници учредиха клуб "Млади възрожденци"

II б клас учредиха клуб „Млади възрожденци“. Инициативата  е на Общобългарски комитет „Васил Левски“ – София, с председател г-н Васил Василев и под почетния патронаж на Вицепрезидента на България. Целта на клубовете е да се провокира интереса на децата да опознаят по-добре живота и делото на Васил Левски, да научат повече за българската история, да могат да почувстват силата на българския дух и да запазят родолюбието.

Още за инициативата четете тук

Baner1
baner2
baner3