Moodle

Първокласници показаха знания за здравословния начин на хранене в щафетни игри

Първокласниците на ОУ “Г. Бенковски” се включиха днес в поредната инициатива за здравословното хранене на Община Бургас. Проявата премина под наслов „Зеленчуци и плодове в есен златна, благодатна“.

Момчетата и момичетата от І „а”, І „б” и І „в” клас участваха в забавни игри със състезателен характер, организирани от техните учители, в присъствието на медицинско лице. Малчуганите успяха да отделят плодовете от зеленчуците, както и да разграничат здравословните от нездравословните храни. Всички деца знаеха колко полезни за организма са доматите, пипера, краставиците, ябълките, гроздето, банана и авокадото. Със завързани очи те разпознаваха по вкуса различни плодове.

В края на състезанието най-малките ученици на ОУ „Г. Бенковски” получиха спортни пособия /топки, шах, комплекти федербал, въжета/, които им бяха връчени от ръководството на училището. Наградите, както и кулинарното облекло, с което децата участваха в щафетните игри, бяха осигурени от фирма „Тодорка Йорданова” ЕООД. Благодарим сърдечно на фирмата, осигурила наградите!

Здравословни лакомства с цветовете на дъгата приготви кулинарният екип на ОУ "Г. Бенковски" на форума "Вкусна есен"

  В празник на здравословното хранене превърнаха днешния ден бургаските деца и техните родители, които се включиха в кулинарното шоу "Вкусна есен", организирано от Община Бургас. ОУ „Георги Бенковски” участва в тази вкусна надпревара с амбициозен екип от представители на деца и родители от 2. „б” клас, с учители г-жа Валентина Панайотова и г-жа Станка Йовчева. Събитието, провело се в зала „Младост”, уважиха кметът на Бургас г-н Димитър Николов, неговият заместник по образованието и културата г-жа Йорданка Ананиева, директорът на общинска дирекция "Образование и демографски въпроси" г-жа Веселина Таралова и  инж. Яна Маркова, гл. експерт отдел "Образование" в Община Бургас.

  Нашите второкласници : Александър Парушев, Георги Георгиев, Селена Алимолла, Сияна Петкова, Тодор Митев и техните майки приготвиха две плата – „Вкусна есен” –солено и сладко. Соленото плато включваше хапки от пълнозърнест хляб, изрязани в красиви форми, намазани с направени предварително хумус, Баба Гануш и маслинова паста. За декорация малките кулинари използваха моцарела, чери домати, тиквичка и морков на грил, сьомга с копър и магданоз. Сладкото плато съдържаше бананов крем, който децата насипаха във формички и украсиха с ядки и сушени плодове, круша - лодка, с мед и орехи в средата и поръсена с чия, шишове с есенни плодове, сушени плодове и сирена.

  Освен че беше похвален за интересната, полезна, вкусна и богата на цветове презентация, екипът ни получи Грамота за участие в празника. Кметът г-н Николов и заместникът му г-жа Ананиева поздравиха и поговориха с нашите участници.

  Преди началото на междуучилищната кулинарна надпревара Илиана Колева, майка на Алекс, описа и демонстрира какво и как ще бъде приготвено на масата на ОУ „Г. Бенковски” пред екип на „Bulgaria ON AIR”. https://www.bgonair.bg

  Припомняме, че миналата година класът на г-жа Панайотова успешно приключи проект за здравословно хранене „Предай нататък здраве”, оценен от Министерството на околната среда и водите. Освен този проект и проектът„Здравословно хранене и спорт - ключ към щастлив и пълноценен живот” на ОУ „Г. Бенковски” също бе сред лауреатите в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” 2017/2018., който бе по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България.

  По време на феста днес мастършеф Севда Димитрова разкри своите кулинарни тайни за полезното и вкусно готвене. Бургаският градоначалник обеща, че днешното събитие „Вкусна есен” ще има продължени през пролетта и ще носи мотото „Вкусна пролет”.

  Всички кулинарни рецепти на участниците ще бъдат събрани в книжка със здравословни рецепти, посочиха организаторите.

  Кулинарното състезание бе своеобразна кулминация на седмицата, посветена на здравословния начин на живот.

  Още от днешното събитие в зала „Младост” може да видите в официалната страница на Община Бургас

https://www.burgas.bg/bg/news/details/1/36490

 

Кулинарен отбор на 2. "б" клас ще готви здравословни храни рамо до рамо с известен мастършеф

  Повече от 300 бургаски деца, сред които малчугани от 2. „б” клас на ОУ „Г. Бенковски” и техни родители, ще участват в атрактивно кулинарно шоу, подкрепящо здравословното хранене. Мотото на кулинарния форум е "Вкусна есен", а готвачите, сред които мастършеф Севда Димитрова, ще приготвят вкусни храни по здравословни рецепти. Състезанието ще се проведе в събота от 11:00 часа в спортна зала "Младост", ж.к."Славейков".

  В кулинарния празник ще участват 32 училища и детски градини от община Бургас. Всяко учебно заведение ще бъде представено от свой отбор, съставен от пет деца и трима родители. Всеки отбор в рамките на 15 минути ще приготви ястие по избрана от него рецепта, след което ще го представи пред публиката. Кулинарните произведения ще бъдат оценени от жури и заснети от фотограф.

  Призоваваме наши деца и родители да подкрепят морално отбора на ОУ „Г. Бенковски”, в който влизат ученици от 2. „б” клас с класен ръководител г-жа Валентина Панайотова, на място в съботния ден.

  След състезателната част мастършеф Севда Димитрова ще представи интересни блюда, в които са комбинирани здравословни храни. В края на състезанието всеки от участниците ще получи книжка със здравословни рецепти.

  Кулинарното състезание е организирано от Община Бургас и е част от нейната програма за здравословното хранене.

Промяна в мястото на провеждане на кулинарното шоу

Променят мястото на провеждане на кулинарното шоу, с участието на деца от 2. "б" клас и техни родители.  Атрактивното мероприятие ще се проведе в спортна зала "Младост", съобщиха от Община Бургас.

https://www.burgas.bg/bg/news/details/1/36446

 

 

Наши ученици участваха в миниконференция на тема "Децата и дърветата"

  Ученици от 2. ”б” и 3. ”а” клас на ОУ „Г. Бенковски”, заедно с техни връстници от други бургаски училища, участваха  в детска миниконференция на тема "Децата и дърветата". Форумът бе част от кампанията "Засаждаме бъдеще" на НЧ "Изгрев 1909" Бургас.

  В срещата участва директорът на ДПП "Странджа" инж. Румяна Цвяткова, която разказа на децата за Природен парк "Странджа" и демонстрира пред любопитните погледи на малчуганите как става засаждането на жълъд от дъб в саксия. Инж. Димо Димов, дългогодишен експерт в системата на горското стопанство, сподели за значението на гората, многобройните ползи от нея и защо трябва да пазим и обичаме гората. Инж. Люба Грудова главен експерт в РДГ-Бургас научи подрастващите как да разпознават иглолистните и широколистните дървета.

  В края на срещата малчуганите получиха като подаръци жълъди и саксии, в които ще бъдат засадени дъбчета.  Проява бе част от националната инициатива "Лесовъд за един ден" на Изпълнителната агенция по горите.

 

Baner1
baner2
baner3