На посещение в Братово - Регионално депо за обработка на битови отпадъци

         

          Група ученици от ОУ “Георги Бенковски“ посетиха на 1 декември Регионално предприятие за третиране на отпадъци „Братово-Запад”, за да се запознаят с технологията на процеса компостиране и да видят инсталацията на регионалното депо.Инициативата е една от поредните по проект „Мисли зелено“, чийто ръководител е г-жа Милка Гошева.

          Децата бяха посрещнати от директора на общинското предприятие инж. Стефан Калчев и техническия ръководител инж. Цоню Дянков. С помощта на презентация главният еколог инж. Маринова запозна учениците с основните етапи на компостирането. По достъпен и интересен начин екологът задържа детското внимание и отговори на актуалните въпроси, които си задават подрастващите, а именно какво представлява разделното събиране; защо е необходимо да се прави; как да разделяме отпадъци и какво може децата да направят. На всички стана ясно, че материалите за компостиране са „зелени“ - обелките от плодове и зеленчуци, отпадъци от растения и цветя, окосена трева , зелени листа и „кафяви“ – сухи клонки и листа, пакетчета от чай и кафе, картони и черупки от яйца и др. Децата от своя страна пък разказаха за нашата станция за компостиране в училище.

 

          След презентацията техническият ръководител инж. Дянков и технологът на компоста инж. Костадинова показаха нагледно на малчуганите и по-големите ученици съоръжението за компостиране в двора на депото. Специалистите обясниха, че компостът допълва почвата с хранителни вещества и има противоерозионни качества. Така ползването му в земеделието гарантира подобряване почвената структура, подпомага отглеждането на здрави плодове и зеленчуци, повишава способността на почвата да задържа вода.

     

6 декември - неучебен ден

 

Уважаеми родители и ученици,

кметът но Община Бургас, Димитър Николов, обявява 6.XII.2017 г. /сряда/ за неучебен ден за всички ученици от училищата на територията на общината.  

 

 

И отново повод за гордост

              

              9-годишната Аслъ Алиосман от ІІ "а" клас грабна І-во място в ученическия конкурс за детска рисунка на тема: "Моите приятели от друг етнос", организиран от Община Бургас.

      В същия конкурс Мария Атанасова от ІV "а" клас зае ІІІ-то място сред своята възрастова група.

      Двете изявени момичета от ОУ "Георги Бенковски" се пребориха с голяма конкуренция от талантливи бургаски деца и представиха успешно нашето училище. Мария и Аслъ получиха специални поздрави от директора на училището г-н Петко Георгиев и от класните си ръководители - г-жа Игнатова и г-жа Цветанова.

            В категорията на тема: „ Училището – територия на етническа толерантност“ Катерина Иванова от VI “а“ клас получи грамота за отлично представяне.   

                

                                        

   

 

Baner1
baner2
baner3