Здравословни лакомства с цветовете на дъгата приготви кулинарният екип на ОУ "Г. Бенковски" на форума "Вкусна есен"

  В празник на здравословното хранене превърнаха днешния ден бургаските деца и техните родители, които се включиха в кулинарното шоу "Вкусна есен", организирано от Община Бургас. ОУ „Георги Бенковски” участва в тази вкусна надпревара с амбициозен екип от представители на деца и родители от 2. „б” клас, с учители г-жа Валентина Панайотова и г-жа Станка Йовчева. Събитието, провело се в зала „Младост”, уважиха кметът на Бургас г-н Димитър Николов, неговият заместник по образованието и културата г-жа Йорданка Ананиева, директорът на общинска дирекция "Образование и демографски въпроси" г-жа Веселина Таралова и  инж. Яна Маркова, гл. експерт отдел "Образование" в Община Бургас.

  Нашите второкласници : Александър Парушев, Георги Георгиев, Селена Алимолла, Сияна Петкова, Тодор Митев и техните майки приготвиха две плата – „Вкусна есен” –солено и сладко. Соленото плато включваше хапки от пълнозърнест хляб, изрязани в красиви форми, намазани с направени предварително хумус, Баба Гануш и маслинова паста. За декорация малките кулинари използваха моцарела, чери домати, тиквичка и морков на грил, сьомга с копър и магданоз. Сладкото плато съдържаше бананов крем, който децата насипаха във формички и украсиха с ядки и сушени плодове, круша - лодка, с мед и орехи в средата и поръсена с чия, шишове с есенни плодове, сушени плодове и сирена.

  Освен че беше похвален за интересната, полезна, вкусна и богата на цветове презентация, екипът ни получи Грамота за участие в празника. Кметът г-н Николов и заместникът му г-жа Ананиева поздравиха и поговориха с нашите участници.

  Преди началото на междуучилищната кулинарна надпревара Илиана Колева, майка на Алекс, описа и демонстрира какво и как ще бъде приготвено на масата на ОУ „Г. Бенковски” пред екип на „Bulgaria ON AIR”. https://www.bgonair.bg

  Припомняме, че миналата година класът на г-жа Панайотова успешно приключи проект за здравословно хранене „Предай нататък здраве”, оценен от Министерството на околната среда и водите. Освен този проект и проектът„Здравословно хранене и спорт - ключ към щастлив и пълноценен живот” на ОУ „Г. Бенковски” също бе сред лауреатите в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” 2017/2018., който бе по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България.

  По време на феста днес мастършеф Севда Димитрова разкри своите кулинарни тайни за полезното и вкусно готвене. Бургаският градоначалник обеща, че днешното събитие „Вкусна есен” ще има продължени през пролетта и ще носи мотото „Вкусна пролет”.

  Всички кулинарни рецепти на участниците ще бъдат събрани в книжка със здравословни рецепти, посочиха организаторите.

  Кулинарното състезание бе своеобразна кулминация на седмицата, посветена на здравословния начин на живот.

  Още от днешното събитие в зала „Младост” може да видите в официалната страница на Община Бургас

https://www.burgas.bg/bg/news/details/1/36490

 

Промяна в мястото на провеждане на кулинарното шоу

Променят мястото на провеждане на кулинарното шоу, с участието на деца от 2. "б" клас и техни родители.  Атрактивното мероприятие ще се проведе в спортна зала "Младост", съобщиха от Община Бургас.

https://www.burgas.bg/bg/news/details/1/36446

 

 

Наши ученици участваха в миниконференция на тема "Децата и дърветата"

  Ученици от 2. ”б” и 3. ”а” клас на ОУ „Г. Бенковски”, заедно с техни връстници от други бургаски училища, участваха  в детска миниконференция на тема "Децата и дърветата". Форумът бе част от кампанията "Засаждаме бъдеще" на НЧ "Изгрев 1909" Бургас.

  В срещата участва директорът на ДПП "Странджа" инж. Румяна Цвяткова, която разказа на децата за Природен парк "Странджа" и демонстрира пред любопитните погледи на малчуганите как става засаждането на жълъд от дъб в саксия. Инж. Димо Димов, дългогодишен експерт в системата на горското стопанство, сподели за значението на гората, многобройните ползи от нея и защо трябва да пазим и обичаме гората. Инж. Люба Грудова главен експерт в РДГ-Бургас научи подрастващите как да разпознават иглолистните и широколистните дървета.

  В края на срещата малчуганите получиха като подаръци жълъди и саксии, в които ще бъдат засадени дъбчета.  Проява бе част от националната инициатива "Лесовъд за един ден" на Изпълнителната агенция по горите.

 

Кулинарен отбор на 2. "б" клас ще готви здравословни храни рамо до рамо с известен мастършеф

  Повече от 300 бургаски деца, сред които малчугани от 2. „б” клас на ОУ „Г. Бенковски” и техни родители, ще участват в атрактивно кулинарно шоу, подкрепящо здравословното хранене. Мотото на кулинарния форум е "Вкусна есен", а готвачите, сред които мастършеф Севда Димитрова, ще приготвят вкусни храни по здравословни рецепти. Състезанието ще се проведе в събота от 11:00 часа в спортна зала "Младост", ж.к."Славейков".

  В кулинарния празник ще участват 32 училища и детски градини от община Бургас. Всяко учебно заведение ще бъде представено от свой отбор, съставен от пет деца и трима родители. Всеки отбор в рамките на 15 минути ще приготви ястие по избрана от него рецепта, след което ще го представи пред публиката. Кулинарните произведения ще бъдат оценени от жури и заснети от фотограф.

  Призоваваме наши деца и родители да подкрепят морално отбора на ОУ „Г. Бенковски”, в който влизат ученици от 2. „б” клас с класен ръководител г-жа Валентина Панайотова, на място в съботния ден.

  След състезателната част мастършеф Севда Димитрова ще представи интересни блюда, в които са комбинирани здравословни храни. В края на състезанието всеки от участниците ще получи книжка със здравословни рецепти.

  Кулинарното състезание е организирано от Община Бургас и е част от нейната програма за здравословното хранене.

Рекорден брой медали за наши ученици от есенния турнир на „Математика без граници“

40 медала спечелиха учениците на ОУ „Г. Бенковски“ от есенното издание на математическия турнир „Математика без граници“.  Три са златните, 11 са сребърните и 26 са бронзовите отличия. Ето и медалистите по класове:

I клас:  

Сребърни медалисти: Стефания Стоянова  I „б“ клас,  Александър Стаматов I „б“ клас и  Николай Йорданов I „в“ клас.

Бронзови медалисти: Лазар Пенчев I „а“ клас, Катрин Янева I „а“ клас, Диана Ангелова I „а“ клас, Росен Венев I “б“ клас, Златомир Вътев I “б“ клас, Мария Халявко I “б“ клас, Даниел Стоев I „б“ клас, Катерина Костадинова  I”б“ клас, Димитър Пехливанов I „в“ клас,  Мерве Исмаил I “в“ клас и  Стилиян Тахтаджиев I „в“ клас.

II клас

Златни медалисти: Петър Донев II“б“ клас, Тодор Митев II „б“ клас и Сияна Петкова II „б“ клас

Сребърен медал за Асен Аргиров II „б“ клас

Бронзови медалисти:Ангел Недев  II „а“ клас, Теодора Петрова II „а“ клас, Пламен Колев II „а“ клас, Яни Водев II “а“ клас, Селена Алимола II „б“ клас, Мартина Николова II „б“ клас и Михаил Смолников  II „б“ клас.

III клас

Сребърни медалисти:Калоян Терзиев III „а“ клас, Ниа Апостолова III “а“ клас, Стела Пеева III „б“ клас, Виктор Тодоров III „б“ клас, Дарина Симеонова III „б“ клас, Стефан Марков III „б“ клас

Бронзови медалисти: Аслъ Алиосман III „а“ клас, Александра Варламова III“б“ клас, Николай Стойнов III „в“ клас

IV клас

Сребърен  медалист: Анна Попова IV „б“ клас

Бронзови медалисти: Божидара Кръстева IV „а“ клас, Мария Георгиева IV ”б“ клас, Данаил Баулин IV „в“ клас

V клас

Бронзов медалист : Габриел Димитров V “б“ клас

VI клас

Бронзов медалист: Маргарита Пенова VI  „б“ клас

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ, СПЕЧЕЛИЛИ МЕДАЛИ! ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС, ДЕЦА!

 

Baner1
baner2
baner3