Вредите от употребата на цигари, алкохол и енергийни напитки

 

    Учениците от проекта "Посланици на здравето" участваха в презентация на тема "Вредите от употребата на алкохол, цигари и енергийни напитки“ . Гостите от РЗИ - Бургас отговаряха изчерпателно и компетентно на въпросите на децата. Импровизирана беседа се проведе и на тема "Вредни ли са наргилетата?", от която  научиха, че наргилетата са не по-малко вредни от цигарите.

    Накрая участваха в симулация с алкоочила . Алкоочилата са 3-D очила, които симулират състоянието на човек, употребил алкохол. От демонстрацията участниците разбраха как употребата на алкохол влияе върху равновесието, зрението, трезвата преценка и адекватната реакция.

    Изказваме специални благодарности на специалистите от РЗИ-Бургас - д-р Румяна Тодорова и д-р Полина Желева – старши инспектори и Богомила Цветкова и Николай Димитров – инспектори в службата.

 

Велопреход за здраве

Велопреход за здраве

          Ученици от ОУ „ Георги Бенковски“  участваха в организиран велопреход , който се проведе в предобедните часове на съботния ден. Със своите велосипеди те изминаха разстоянието от училището до Солниците и обратно. Съвсем естествено не пропуснаха възможността да опитат все още студените води на морето. Спуснаха се и по специално изграденото трасе за т.нар. „dirt jumping”  в Морската градина.

          Мероприятието е част от проекта „Посланици на здравето“. В него участие взеха и родители, на които   изказваме специални благодарности.

Бъди модерен - храни се здравословно

    

БЪДИ МОДЕРЕН - ХРАНИ СЕ ЗДРАВОСЛОВНО!

       „Нека храната Ви бъде лекарство и лекарството храна”- с тази мисъл на бащата на медицината – Хипократ започна презентацията в РЗИ Бургас на тема „Какво знаем и какво не знаем за здравословното хранене”, в която взеха участие ученици от ОУ „Георги Бенковски”, участници в проекта „Посланици на здравето”. Беседата бе водена от д-р Румяна Тодорова и д-р Полина Желева – старши инспектори в Регионалната здравна инспекция, а презентацията бе подготвена от Богомила Цветкова и Николай Димитров – инспектори в службата. По интересен за децата начин Богомила Цветкова разясни ползите от здравословното хранене. За да е здрав човек, трябва да не пуши, да поддържа здравословно тегло, да се храни с полезни храни и да спортува. Воденето на здравословен начин на живот не може да стане от един ден, но може всекидневно да се правят малки и ползотворни крачки към целта. Здравословното хранене осигурява на организма всички необходими хранителни вещества в достатъчни количества и допринася за правилното развитие и поддържане на функциите му. Важно условие за пълноценното хранене е разнообразието на храните. Храните, които трябва да приемате всеки ден, се включват в следните четири групи.

1. Зърнени храни /хляб, ориз, макарони, царевица, овес, ядки/ и картофи.

2. Зеленчуци и плодове. Те са основния хранителен източник на витамин С.

3. Мляко, сирене, кашкавал, извара.

4. Месо, риба, яйца, боб, леща, ядки.

     От лекцията стана ясно, че поне една храна ежедневно от всяка група трябва да се консумира.Храни и напитки , които трябва да се консумират в по-малки количества, са включени в останалите две групи:

5. Мазнини –масло, слънчогледово олио, зехтин, маргарин.

6. Захарни и сладкарски изделия.

      По време на презентацията учениците бяха много активни, задаваха резонни въпроси на инспекторите и показаха голяма заинтересованост по темата. Те разбраха , че най-важна е сутрешната здравословна закуска, че е добре да се храниш няколко пъти на ден, без да преяждаш, да се пие повече вода, да се консумират сезонни плодове и зеленчуци, както и пълнозърнест хляб. Бялата захар трябва да се изключи от дневното меню, като тя може да се замени с мед или с малки количества кафява захар. Приемането на мляко и млечни продукти също е важно условие за балансираното хранене.

      Децата, посетили РЗИ Бургас, ще подготвят постер на тема „Какво не знаем за здравословното хранене”, а друга група ще работи под наслов „Предай нататък” с деца от вторите класове.

  

 

 

Вкусно и полезно посещение в "Победа" АД

 

      Първокласници посетиха един от водещите производители на бисквити и шоколадови бонбони в България - „Победа” АД. Проявата е по проект „Посланици на здравето”.

     Малчуганите проследиха производството на любимата марка шоколадови бонбони „Черноморец” от началото на поточната линия, когато бонбоните все още са какаова маса, до крайния резултат , от който с удоволствие опитаха. Технолозите на „Победа” показаха на нашите най-малки ученици и как се правят здравословни бисквитки.

     Освен че изпълниха сетивата си с аромат на ванилия и шоколад , първокласниците получиха грамоти „Майстор Бисквитко” и торбичка с бисквити с овесени ядки и други лакомства.

 

 

 

На посещение в хлебозавода

 

         

    Учениците от 1"б" клас посетиха хлебозавода в Бургас. Там те се запознаха с производство на хляб с брашно от лимец и закваска от лимец, която престоява 12 часа. Разказаха на децата за ценните и полезни качества на тази зърнена култура. Хапнаха готов вече хляб, а накрая раздадоха сандвичи на всички - с два вида пълнозърнест хляб.

 

    Децата останаха доволни от посещението ?

 

    Това посещение е част от проекта „Посланици на здравето“ , в който учениците от 1"б" клас участват под ръководството на г-жа Панайотова, която е и техен класен ръководител.

 

    В рамките на проекта на децата им предстоят още много интересни преживявания, свързани със здравословния начин на живот.

  

 

 

Baner1
baner2
baner3