Електронен дневник

Уча.се

Moodle

Шестокласници представиха през своя поглед държави от континента Азия

„Японската култура е стара колкото света и необятна колкото вселената. Тя е прочута с изтънчената си кухня и изискани ритуали, с традиционните си изкуства и съвременна поп култура. Но уникалните й обществени привички и обичаи я превръщат в образцов културен модел в цял свят”. Тези думи са част от презентацията на шестокласничките София и Деница, които представиха пред своите съученици една от най-привлекателните в света държави – Япония.

Учениците от 6. „б” клас с интерес научиха любопитни факти от японския начин на живот като например: Японците са учтиви и трудолюбиви и със силна принадлежност към хармоничния живот. Те спазват желязна дисциплина дори в градския транспорт, храненето за тях е ритуал, а оризът може да присъства на трапезата по всяко време, включително за закуска. Чрез снимков материал двете момичета показаха японски домове, японските облекла и разказаха за японското изкуство за подреждане на цветя-икебана. Те почерпиха съучениците си със суши.

Другият акцент от часа по география бе презентацията на Карина и Анастасия, посветена на екзотичната Индия. Освен за географското положение, историята, държавното устройство, обичаите, религията и населението, шестокласничките наблегнаха на забележителности като Тадж Махал, построен от Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал. Този дворец е смятан за една от най-красивите сгради в света и стои като символ на вечната любов. Друга интересна забележителност, която Карина и Анастасия представиха в своята презентация, е Храмът на лотоса, чийто дизайн представлява на половина отворен лотос с 27 ,,венчелистчета’’ от мрамор. Най-интересното в архитектурния шедьовър на този храм е смесването на индийската история и култура с модерното инженерство и архитектура. В края на часа двете момичета почерпиха с индийско ястие, приготвено от тях.

Само 40 минути, колкото е един учебен час, не стигна за подготвените четири презентации от учениците от 6. „б” клас за държави от Азия. Така материалът бе изгледан и в един от следващите часове.

Андрея и Маги разказаха за Обединени арабски емирства, а Ивет за Турция.

В презентацията си Андрея и Маги посочиха интересни факти за ОАЕ, чийто основна религия е ислямът. В тази държава млади семейства от коренното население получават 50 000 долара при раждане на първо дете. Там арабите могат да учат за сметка на държавата във всеки университет по света и имат много социални гаранции. В тази страна арабите могат да си позволят да имат домашни любимци като леопарди. Арабските шейхове са най-богатите хора в света. Те купуват златни лаптопи, поддържат огромни флоти и имат по четири съпруги. Шестокласниците научиха още, че подкуп в ОАЕ е табу и че метрото там е автоматично.

За Турция Ивет разказа, че пазаренето е част от традициите в страната, че турците обичат ресторанти от типа „приготви и изяж”. Гостите на този вид ресторанти сами приготвят месото на малки скари за печене. Турците обичат да задават много въпроси като например „ „Колко деца имате?” „Сам ли сте?” „На колко години сте?”…и това не ги притеснява. В презентацията си шестокласничката обърна внимание и на туристическите забележителности – Ефес, Кападокия, Памуккале, Синята джамия.

Часът приключи с почерпка с традиционни турски и арабски храни.

Baner1
baner2
baner3