Електронен дневник

Уча.се

Moodle

Седмокласници влязоха в ролята на учители, за да разкажат за Търновската конституция

Седмокласници представиха пред четвъртокласници и съучениците си от прогимназията презентация във връзка с отбелязване на 140 години от приемането на Търновската конституция. Конституция, отразяваща свободния и демократичен дух на българския народ. По-малките научиха къде и кога е създадена Търновската конституция и че нейната цел е била да закрепи юридически социално-икономическите и политическите изменения в българското общество след Освобождението през 1878 г. Новаторска и прогресивна за времето си и с либерален характер, Търновската конституция утвърждава принципа на личната неприкосновеност. След презентацията учениците отговаряха на въпроси, касаещи факти от изгледания материал.

И в днешно време познаването на конституцията и отстояването на правата на всеки гражданин е предпоставка за активно гражданско общество.

По инициатива и покана на Община Бургас, от 3 до 8 май в нашия град ще гостуват оригиналите на Търновската и Сребърната конституция. Те ще бъдат изложени в Културен център "Морско казино".

Подробности за инициативата може да прочетете тук:  https://www.burgas.bg/bg/news/details/1/38111?fbclid=IwAR0hoSwFORdKelnONaksii4wXmYkmvCyLb920RklurRrytPdHVZ2ttTNtpw

Baner1
baner2
baner3