Електронен дневник

Уча.се

Moodle

Здравословни лакомства с цветовете на дъгата приготви кулинарният екип на ОУ "Г. Бенковски" на форума "Вкусна есен"

  В празник на здравословното хранене превърнаха днешния ден бургаските деца и техните родители, които се включиха в кулинарното шоу "Вкусна есен", организирано от Община Бургас. ОУ „Георги Бенковски” участва в тази вкусна надпревара с амбициозен екип от представители на деца и родители от 2. „б” клас, с учители г-жа Валентина Панайотова и г-жа Станка Йовчева. Събитието, провело се в зала „Младост”, уважиха кметът на Бургас г-н Димитър Николов, неговият заместник по образованието и културата г-жа Йорданка Ананиева, директорът на общинска дирекция "Образование и демографски въпроси" г-жа Веселина Таралова и  инж. Яна Маркова, гл. експерт отдел "Образование" в Община Бургас.

  Нашите второкласници : Александър Парушев, Георги Георгиев, Селена Алимолла, Сияна Петкова, Тодор Митев и техните майки приготвиха две плата – „Вкусна есен” –солено и сладко. Соленото плато включваше хапки от пълнозърнест хляб, изрязани в красиви форми, намазани с направени предварително хумус, Баба Гануш и маслинова паста. За декорация малките кулинари използваха моцарела, чери домати, тиквичка и морков на грил, сьомга с копър и магданоз. Сладкото плато съдържаше бананов крем, който децата насипаха във формички и украсиха с ядки и сушени плодове, круша - лодка, с мед и орехи в средата и поръсена с чия, шишове с есенни плодове, сушени плодове и сирена.

  Освен че беше похвален за интересната, полезна, вкусна и богата на цветове презентация, екипът ни получи Грамота за участие в празника. Кметът г-н Николов и заместникът му г-жа Ананиева поздравиха и поговориха с нашите участници.

  Преди началото на междуучилищната кулинарна надпревара Илиана Колева, майка на Алекс, описа и демонстрира какво и как ще бъде приготвено на масата на ОУ „Г. Бенковски” пред екип на „Bulgaria ON AIR”. https://www.bgonair.bg

  Припомняме, че миналата година класът на г-жа Панайотова успешно приключи проект за здравословно хранене „Предай нататък здраве”, оценен от Министерството на околната среда и водите. Освен този проект и проектът„Здравословно хранене и спорт - ключ към щастлив и пълноценен живот” на ОУ „Г. Бенковски” също бе сред лауреатите в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” 2017/2018., който бе по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България.

  По време на феста днес мастършеф Севда Димитрова разкри своите кулинарни тайни за полезното и вкусно готвене. Бургаският градоначалник обеща, че днешното събитие „Вкусна есен” ще има продължени през пролетта и ще носи мотото „Вкусна пролет”.

  Всички кулинарни рецепти на участниците ще бъдат събрани в книжка със здравословни рецепти, посочиха организаторите.

  Кулинарното състезание бе своеобразна кулминация на седмицата, посветена на здравословния начин на живот.

  Още от днешното събитие в зала „Младост” може да видите в официалната страница на Община Бургас

https://www.burgas.bg/bg/news/details/1/36490

 

Baner1
baner2
baner3