Иновативно училище

Електронен дневник

Закуска 1-4 клас

Електронен стол

Проект "Образование за утрешния ден"

Еразъм +

Проект "Равен достъп"

Проект "Равен достъп"

Бъди модерен - храни се здравословно

    

БЪДИ МОДЕРЕН - ХРАНИ СЕ ЗДРАВОСЛОВНО!

       „Нека храната Ви бъде лекарство и лекарството храна”- с тази мисъл на бащата на медицината – Хипократ започна презентацията в РЗИ Бургас на тема „Какво знаем и какво не знаем за здравословното хранене”, в която взеха участие ученици от ОУ „Георги Бенковски”, участници в проекта „Посланици на здравето”. Беседата бе водена от д-р Румяна Тодорова и д-р Полина Желева – старши инспектори в Регионалната здравна инспекция, а презентацията бе подготвена от Богомила Цветкова и Николай Димитров – инспектори в службата. По интересен за децата начин Богомила Цветкова разясни ползите от здравословното хранене. За да е здрав човек, трябва да не пуши, да поддържа здравословно тегло, да се храни с полезни храни и да спортува. Воденето на здравословен начин на живот не може да стане от един ден, но може всекидневно да се правят малки и ползотворни крачки към целта. Здравословното хранене осигурява на организма всички необходими хранителни вещества в достатъчни количества и допринася за правилното развитие и поддържане на функциите му. Важно условие за пълноценното хранене е разнообразието на храните. Храните, които трябва да приемате всеки ден, се включват в следните четири групи.

1. Зърнени храни /хляб, ориз, макарони, царевица, овес, ядки/ и картофи.

2. Зеленчуци и плодове. Те са основния хранителен източник на витамин С.

3. Мляко, сирене, кашкавал, извара.

4. Месо, риба, яйца, боб, леща, ядки.

     От лекцията стана ясно, че поне една храна ежедневно от всяка група трябва да се консумира.Храни и напитки , които трябва да се консумират в по-малки количества, са включени в останалите две групи:

5. Мазнини –масло, слънчогледово олио, зехтин, маргарин.

6. Захарни и сладкарски изделия.

      По време на презентацията учениците бяха много активни, задаваха резонни въпроси на инспекторите и показаха голяма заинтересованост по темата. Те разбраха , че най-важна е сутрешната здравословна закуска, че е добре да се храниш няколко пъти на ден, без да преяждаш, да се пие повече вода, да се консумират сезонни плодове и зеленчуци, както и пълнозърнест хляб. Бялата захар трябва да се изключи от дневното меню, като тя може да се замени с мед или с малки количества кафява захар. Приемането на мляко и млечни продукти също е важно условие за балансираното хранене.

      Децата, посетили РЗИ Бургас, ще подготвят постер на тема „Какво не знаем за здравословното хранене”, а друга група ще работи под наслов „Предай нататък” с деца от вторите класове.