Електронен дневник

Уча.се

Moodle

На посещение в Братово - Регионално депо за обработка на битови отпадъци

  • Публикувана на Понеделник, 04 Декември 2017 06:33

         

          Група ученици от ОУ “Георги Бенковски“ посетиха на 1 декември Регионално предприятие за третиране на отпадъци „Братово-Запад”, за да се запознаят с технологията на процеса компостиране и да видят инсталацията на регионалното депо.Инициативата е една от поредните по проект „Мисли зелено“, чийто ръководител е г-жа Милка Гошева.

          Децата бяха посрещнати от директора на общинското предприятие инж. Стефан Калчев и техническия ръководител инж. Цоню Дянков. С помощта на презентация главният еколог инж. Маринова запозна учениците с основните етапи на компостирането. По достъпен и интересен начин екологът задържа детското внимание и отговори на актуалните въпроси, които си задават подрастващите, а именно какво представлява разделното събиране; защо е необходимо да се прави; как да разделяме отпадъци и какво може децата да направят. На всички стана ясно, че материалите за компостиране са „зелени“ - обелките от плодове и зеленчуци, отпадъци от растения и цветя, окосена трева , зелени листа и „кафяви“ – сухи клонки и листа, пакетчета от чай и кафе, картони и черупки от яйца и др. Децата от своя страна пък разказаха за нашата станция за компостиране в училище.

 

          След презентацията техническият ръководител инж. Дянков и технологът на компоста инж. Костадинова показаха нагледно на малчуганите и по-големите ученици съоръжението за компостиране в двора на депото. Специалистите обясниха, че компостът допълва почвата с хранителни вещества и има противоерозионни качества. Така ползването му в земеделието гарантира подобряване почвената структура, подпомага отглеждането на здрави плодове и зеленчуци, повишава способността на почвата да задържа вода.

     

Изложба "Мисли зелено"

 

        

Изложба „ Мисли зелено“

 

        Днес, 20.11.2017 г, учениците от ОУ „Г. Бенковски“ направиха изложба от предмети, изработени от отпадъчни материали. Експозицията е разположена във фоайето на училището и всеки, който желае, може да се наслади на прекрасните произведения. В тях учениците са вложили много труд, любов и старание. Придали са нов живот на ненужните отпадъчни материали.

 

        Днешната инициатива е част от дейностите, свързани с проекта „Мисли зелено“, чийто ръководител е г-жа М. Гошева. Посланието на представителната изложба е да живеем отговорно и да се грижим за местата, на които живеем, учим и спортуваме.

 

 

 

 

 

Baner1
baner2
baner3